top of page
Image by Warren Wong

ACTIVISM

Pentru ce 
luptăm?

Printre subiectele pentru care milităm se numără: transparența cheltuielilor publice legate de sport, litigii strategice, interacțiunile cu stakeholderii, dorința de a ne face vocile auzite, publicarea de analize, opinii și policy briefs.

Transparența cheltuielilor publice legate de sport

Deși este 99% finanțat din banii noștri, ai tuturor, și există numeroase obligații legale pentru transparență, sportul românesc suferă de opacitate cronică.

 

Lipsa de transparență face mult rău sportului:

  • Ea menține puterea celor care dețin informația, nedreptățește sportivi, părinți și stakeholderi în legătură cu resursele cheltuite;

  • împiedică o analiză pertinentă în legătură cu deciziile de alocare a banilor

  • ține în ceață sportivii și induce în eroare opinia publică în legatură cu

 

Ne dorim să transparentizăm :

  • Bugete

  • Contracte

  • Salarii, prime, îndemnizații

  • Statute, regulamente federații

 

Cum vom obține toate acestea ?

Prelevându-ne de legea 544/2000 privind accesul la informațiile publice.

 

Toate cluburile, federațiile, organismele sportive din România care primesc până și 1 leu din bani publici se supun acestei legi și sunt obligate să furnizeze informații la cerere (ba unele chiar și din oficiu). Sunt foarte puține informații care nu s-ar supune cerințelor de dezvăluire din legea 544. Acestea se pot referi doar la datele personale, sau la eventuale secrete comerciale, lucru aplicabil entităților non-profit, care sunt cluburile și federațiile naționale în România.

Ne facem vocile auzite 

Suntem vocali și nu ne dăm în lături de la acțiuni tip guerilla prin care câștigăm vizibilitate și aducem în discuție ideile pe care le promovăm.

Litigii strategice

Nu ne dăm înapoi de la a acționa în instanță entitățile publice care refuză să fie transparente și să raspundă solicitărilor noastre de informații.

De asemenea, suntem gata să luăm apărarea, inclusiv prin acțiuni legale, sportivilor cărora federațiile “neprietenoase” le pun bețe în roate atunci când își doresc să facă și scoală pe lângă sport la un nivel înalt.

Interacțiuni cu stakeholderi

Dupa cum spuneam, misiunea noastra este aceea de a educa si a genera schimbare reala la nivelul actorilor din sportul de performanta din Romania.

Schimbarea pe care o cautam este atat la nivelul top-down al politicilor publice in sport, dar si mai botom-up, legat de atitudinea federatiilor catre sportivi si educatie, convocarile la lotul national, etc

Credem in dialog si in a explica de ce ideile si actiunile noatre vor aduce beneficii tututor partilor pe termen lung. De aceea, luăm contactul inclusiv cu federatiile si antrenorii pe care ii criticam, pentru a transmite, argumentat, filosofia noastra.

Analize, opinii, policy briefs

Ne susținen părerile și ideile prin date, studii comparative și opinii argumentate.

Îndrăznim să propunem soluții de politici publice și alternative la ceea ce vedem actual ca fiind un dezastru în gestionarea banilor în sportul românesc.

ACTIVISM

bottom of page