top of page

EDUCAȚIE

EDUCAȚIE

Oferim ajutor în procesul de aplicare

Am apărut ca organizație pentru a umple acest vid enorm între SPORT si EDUCAȚIE, ambele făcute PE BUNE, și la un nivel cât se poate de sus. Astfel, oferim ajutor în procesul de aplicare pentru următoarele sporturi:

MITURI • FALSE • MITURI • FALSE

Demontăm 
miturile false

Educația pentru sportivii de performanță este în ADN-ul nostru. Ne-ar plăcea ca aceasta să poată fi posibilă la un nivel decent și în România, însă în afara de câteva exemple, nu știm mulți sportivi care ajung să facă sport de performanță și scoală pe bune aici.

Suntem aici să demitizăm toate ideile preconcepute pe care le-ai putut auzi despre plecatul la colegiu cu bursa sportivă:

DeliveryBox-620 (2)_edited.jpg

“Eu nu mă simt în stare cu școala…mi-aș dori, dar nu sunt eu de HARVARD”

FALS

Stai liniștit(ă), e normal să ai sindromul impostorului. Cu toții l-am avut când am mers acolo, însă vom avea grijă să te simți pregătit(ă) atunci când va veni momentul să pleci. Momentan, datoria ta este să incerci (admiterea nu e garantată nicăieri)!

DeliveryBox-620 (2)_edited.jpg

Multe dintre programele de top numără an de an canotori olimpici și componenți de lot național din Olanda, UK, SUA, Italia, etc. Vezi aici doar câteva exemple.

“Acolo nivelul nu e atât de ridicat” 

FALS

DeliveryBox-620 (2)_edited.jpg

Nu există niciun motiv să nu ai o șansă la lotul național dacă vii înapoi pregătit(ă) si dornic(ă) de performanță. Nu uita că suntem și activiști, pe lângă mentori, și vom pune pe jar federația pentru orice sportiv care credem că este nedreptățit doar pentru că a ales și educația, odată cu sportul.

“Nu te vor mai primi înapoi la lot, vei fi exclus(ă)”

FALS

DeliveryBox-620 (2)_edited.jpg

Plecatul la studii nu înseamnă emigrare.

“Dacă pleci acolo, trebuie să concurezi pentru ei, renunți la România”

FALS

DeliveryBox-620 (2)_edited.jpg

🤦🏻‍♂️ Nu.

Pur și simplu nu.

“Aici nu e ok dacă rămân să studiez ? Mă bagă Nea Caisă de la federație la ANEFS la universitatea Y, nici nu trebuie să trec pe acolo. Așa a făcut și Gicu, și uite că acum conduce BMW din 2007 preparat!”

NU

Meniu Sporturi

Unul dintre cele mai apreciate sporturi din România, canotajul este și unul dintre sporturile pe care ne concentrăm pentru admiterea la facultate. Ne mândrim că am scuturat puțin scena tradițional-conservatoare a canotajului românesc și am reușit să îndrumăm și să trimitem primii canotori la facultate, în 2022.  

Citiți aici despre povestea lui Radu și a lui Andrei.

CANOTAJ
Image by Clay Banks

CANOTAJ

Crazy Rich Athletes Canotaj Rowing

Unul dintre cele mai titrate sporturi din România, canotajul este și unul dintre sporturile pe care ne concentrăm pentru admiterea la universitate. Ne mândrim că am scuturat puțin scena tradițional-conservatoare a canotajului românesc și am reușit să îndrumăm și să trimitem primii canotori la facultate, în 2022.  Citiți aici despre povestea lui Radu și a lui Andrei

Dragi sportivi,

Faceți canotaj în România, sunteți în lotul național de juniori sau de tineret, și probabil ați tot auzit despre chestia asta cu plecatul la universitate…dar mereu v-ați gândit că nu e de voi. Sună interesant dar…intimidant în același timp, și în plus, nu vă e clar ce poate face asta pentru voi. 

Dragi antrenori,

Perspectiva noastră unică, persistența și accesul la canalele de comunicare din cadrul echipei naționale și ale federației, ne pun într-o poziție specială pentru a putea facilita contactul cu canotori de top din toată lumea.

De asta suntem noi aici,

organizația care a dus pentru prima dată canotori români la universitate în SUA:

3.png

Avem mentori și colaboratori care au terminat la Harvard, Yale, UCLA, Oxford, TCU, WSU, Drexel, etc, au făcut sport acolo și pot să te ghideze în luarea celei mai bune decizii pentru viitorul tău, balansând toate considerentele: personal, financiar, sportiv, academic, cultural.
 

Avem relații cu majoritatea antrenorilor de la școlile de top și mereu vom prioritiza binele sportivului, pentru că asta ne este misiunea.

 

Dacă faci canotaj la lotul național, ești la juniori sau tineret, ai auzit probabil despre chestia asta cu plecatul la universitate, poate te-au și abordat în trecut antrenori, dar nu știi de unde să o apuci, keep reading!

Canotaj masculin

Canotajul masculin este cel mai vechi sport inter-universitar in SUA (Harvard vs. Yale, 1852) și printre cele mai vechi din UK (Oxford vs. Cambridge 1829).

 

În SUA, canotajul universitar este împărțit în lightweight și heavyweight și este supervizat de către IRA.  

 

Programele de top în rowing (a.k.a. ”crew”) sunt (dă CLICK pe fiecare pentru a afla mai multe):

Canotaj feminin

Canotajul feminin universitar a aparut din 1971 iar din 1996 este afiliat la NCAA.

La echipele universitare de Division 1 avem 89 programe de canotaj care pot acorda până la 20 de burse sportive (“athletic scholarships”) integrale (care pot fi de asemenea împărțite) pentru canotoare. În medie, o echipă are aproximativ 45 de sportive.

 

Evident că nu toate vor avea bursă, competiția pentru acestea este între canotoare de top din SUA și întreaga lume.

Programele de top în canotajul feminin universitar sunt (dă CLICK pe fiecare pentru a afla mai multe):

ATENȚIE ÎNSĂ...

Fiecare program are un număr alocat de burse pe care le poate acorda, fie integral, fie parțial pentru canotorii de top.

Pentru a putea primi bursa trebuie să:

 • fi avut medii decente în liceu (fiecare școală are nivelul ei de exigență) - cu asta nu te putem ajuta.

 • să știi engleză cât de cât decent - cu asta te putem ajuta.

 • să fi participat la competiții internaționale (dacă ai și ceva rezultate notabile, e extraordinar!)

 • să ai timpi buni pe ergometru

 • să iei legatura cu antrenorii - cu asta te putem ajuta.

 • să faci aplicația la timp - și cu asta te putem ajuta.

 • să mai fii eligibil din punct de vedere al vârstei

* La universitățile din Ivy League, teoretic, bursele nu sunt acordate efectiv pentru sport, trebuie să satisfaci neapărat cerințele academice, însă practic, cu ajutorul antrenorilor, ai șansele mult, mult mai mari decât un aplicant obișnuit.

Canotaj M sau F
Image by Philippa Rose-Tite

POLO

Crazy Rich Athletes Polo

Dragi sportivi,

Traseul profesional de după sport al unui poloist de performanță în România este unul relativ limitat. Fără șanse la o medalie mondială sau olimpică (deci fără șanse la o rentă viagera, precum în alte sporturi) și cu angajările în funcții publice la Steaua sau Dinamo tot mai rare, sursele de venit ale cuiva care practică polo-ul de performanță după ce își încheie activitatea sunt limitate: antrenorat, inițiere, alte surse de venit.

În timpul carierei active, contractele la cluburile din România se apropie de 2000-2500 euro net lunar în medie, însă asta doar la Steaua și CSM Oradea, restul cluburilor plătind relativ puțin. De asemenea, trebuie remarcat că media nu este mereu reprezentativă pentru distribuția valorii contractelor, iar poloiștii de 18-22 de ani (vârsta relevantă pentru studii universitare) câștigă de obicei ceva mai puțin decât media echipei.

 

În străinătate salariile sunt în general mici, iar jucătorii din România nu mai sunt ofertanți din punct de vedere valoric. Devine astfel esențial să poți să te ții și de școală, în paralel cu polo-ul.

Faci polo de performanță: vrei să mergi la universitate, dar și să continui să joci polo la un nivel ridicat. În România, din păcate, acest lucru nu este posibil din cauza necoordonării programelor de antrenamente cu cele ale cursurilor.

Dragi antrenori,

Întrucât doi dintre membrii noștri fondatori sunt jucători profesioniști de polo pe apă, sportul acesta ocupă un loc special în organizația noastră. Avem acces la sportivi talentați cu potențial din România, precum și la antrenorii acestora, și posibilitatea de a oferi informații detaliate și referințe de la antrenori și de la alți jucători. În 2022 am facilitat admiterea primului sportiv român la Stanford, care va promova în 2027.

De asta suntem noi aici,

organizația cu cei mai mulți foști poloiști care au relații extensive cu polo-ul universitar din SUA:

3.png

Polo masculin

În polo-ul universitar Nord-American, distincția se face între două mari categorii de echipe universitare :

 • Echipele universităților din California, unde polo-ul este unul dintre cele mai populare sporturi și de unde au provenit, istoric, 100% dintre echipele campioane în NCAA.

 • Echipele de pe Coasta de Est, unele aparținând de universități cu foarte bun prestigiu academic și într-o continuă creștere din punct de vedere sportiv.

California

The Dominant 4

Echipele din Dominant 4 au câștigat, cu o singură excepție, toate titlurile naționale de la înființarea campionatului NCAA și până în prezent.

 

Alte UCs

University of California este una dintre cele mai prestigioase universități publice din SUA, iar pe lângă UCLA și UC Berkeley, cele mai cunoscute și mai mari universități din constelația UC, mai sunt următoarele universități cu echipe de polo:

 

Universități private

 

Universități de stat (non-UC)

Coasta de Est

Ivy League Schools

 

Alte universități private

 • Bucknell University

 • Fordham University

 • Johns Hopkins University (Div III)

 • MIT (Div III)

 • St Francis College

 • Wagner College

POLO
Image by Nathanaël Desmeules

SCRIMĂ

Crazy Rich Athletes Scrima Fencing

Scrimă

În scrima universitară Nord-Americană, distincția se face între cele 4 regiuni geografice:

 • Mid-Atlantic/South

 • Midwest

 • Northeast

 • West

Cele 5 școli ​de top, unde este cea mai mare competiție sunt: 

 1. University of Notre Dame

 2. Harvard

 3. Columbia

 4. Princeton

 5. Penn State / Ohio State

Calificarea pentru NCAA Championship (”Turneul Final”) se face în felul următor:

 • Fiecare regiune are o competiție de calificare (”REGIONALS”)

 • În fiecare an se determină numărul maxim de sportivi pe regiune pentru campionat

 • Fiecare școală are voie să califice numai 2 sportivi pe armă

 • Pentru a merge la regionale, fiecare sportiv trebuie:

  • să participe în minimum 21 de asalturi în acel sezon

  • să aibă un record de 25% win-lose în acel sezon

Mid-Atlantic/South

 • University of Pennsylvania (fete și băieți) - DIV I

 • Penn State University (fete și băieți) - DIV I

 • Princeton (fete și băieți) - DIV I

 • University of North Carolina (fete și băieți) - DIV I

 • Duke (fete și băieți) - DIV I

 • NJIT (fete și băieți) - DIV I

 • Stevens Institute of Technology (fete și băieți) - DIV III

 • Johns Hopkins University (fete și băieți)- DIV III

 • Drew (fete și băieți) - DIV III

 • Lafayette College (fete și băieți) - DIV I

 • Haverford College (fete și băieți) - DIV III

 • Temple University (fete) - DIV I

 • Wagner College (fete și băieți) - DIV I

West

*Posibilă eligibilitate pentru sportivii legitimați la CSA Steaua, club al MApN.

Midwest

 • University of Notre Dame (fete și băieți) - DIV I

 • Ohio State (fete și băieți) - DIV I

 • Northwestern (fete) - DIV I

 • Cleveland State (fete și băieți) - DIV I

 • Wayne State (fete și băieți) - DIV II

 • Denison (fete) - DIV III

 • Lawrence (fete și băieți) - DIV III

 • University of Detroit Mercy (fete și băieți) - DIV I

Northeast

 • Harvard (fete și băieți) - DIV I

 • St. John’s (fete și băieți) - DIV

 • Columbia (fete și băieți) - DIV I

 • Long Island University (fete și băieți) - DIV I

 • Cornell (fete) - DIV I

 • Yale (fete și băieți) - DIV I

 • Brown (fete) - DIV I

 • Vassar College (fete și băieți) - DIV III

 • Tufts (fete) - DIV III

 • MIT (fete și băieți) - DIV III

 • Boston College (fete și băieți) - DIV I

 • Brandeis University (fete și băieți) - DIV III

 • Wellesley College (fete ) - DIV III

 • NYU (fete și băieți) - DIV III

 • Hunter College (fete și băieți) - DIV III

 • The City College of NY (fete) - DIV III

 • Sacred Heart University (fete și băieți) - DIV I

 • Yeshiva University (fete și băieți) - DIV III

SCRIMĂ

ÎNOT

Crazy Rich Athletes Inot Swimming

Urmează...Stay tuned!

ÎNOT

TENIS

Crazy Rich Athletes Tennis Tenis

Urmează...Stay tuned!

TENIS
bottom of page